Primeres passes de la moneda social desenvolupada per Ubiquat

L'empresa Ubiquat, amb seu al Citilab, desenvolupa la moneda social de Santa Coloma de Gramenet i de Viladecans

L'economia col·laborativa és una realitat cada cop més present en la societat postcrisi. Voluntariat, relacions comunitàries o intercanvi són conceptes que s'han anat estenent, tot i que no són nous. Una de les iniciatives incorporades a aquesta tendència és la moneda social, que alguns ajuntaments estan començant a implantar. L'empresa Ubiquat, amb seu al Citilab, és una de les pioneres a l'hora de desenvolupar aquest sistema i ja està treballant en projectes a Santa Coloma de Gramenet i Viladecans, on es troba en fase d’estudi preliminar. 

Què és la moneda social?

La moneda social o complementària és l’instrument d'una xarxa d'intercanvis de béns i serveis, que pot prendre diverses formes. Es tracta d'una moneda de curs interior o mitjà d’intercanvi d'acceptació voluntària, que s'utilitza per potenciar projectes socials i/o comercials. L’objectiu sol ser estimular l’economia i/o les relacions socials dins d’una comunitat.

Precisament per fer créixer l'economia va néixer el WIR, la moneda complementària més antiga del món. La va crear una cooperativa de pimes, a Suïssa, fa més de 80 anys, i encara segueix vigent, amb 60.000 empreses adherides. Les empreses utilitzen aquesta moneda per comerciar entre elles, d'aquesta manera augmenta la liquiditat i la demanda dins la xarxa d’empreses adherides. És una moneda que corregeix els errors del sistema econòmic tradicional, aportant finançament a les pimes quan els bancs tanquen l’aixeta del crèdit. És a dir, en èpoques de crisi, que és quan més es necessita.

Diversos estudis han trobat que aquesta moneda complementària ha tingut un impacte macro-econòmic a Suïssa, i que podria ser el secret de l'estabilitat del sector pime d’aquell país. Aquest mateix sistema o d’altres similars es poden aplicar a qualsevol tipus d'iniciativa, sigui econòmica o no. De fet, aquí fa anys que utilitzem –tot i que a menor escala—, conceptes similars, com els punts de fidelització dels supermercats o els tiquets restaurant. 

Iniciatives en marxa

Ubiquat ha desenvolupat el projecte de moneda social que s'està instaurant a Santa Coloma. Els seus responsables, Jaume Catarineu, Andreu Honzawa i Josep Fígols, hi han estat treballant per crear un projecte molt dirigit a la promoció del comerç local. L'ajuntament ha posat en marxa la moneda Grama, amb la qual colomencs i colomenques podran pagar als comerços i empreses de la ciutat. En aquest cas, al contrari que al WIR, els Gramas sí que es poden acabar bescanviant per euros.

A Viladecans també hi ha una altra iniciativa de moneda local, en aquest cas amb un objectiu d'estalvi energètic. Es crearà una nova operadora d'energia de col·laboració público-privada formada per ciutadans, empreses i ajuntament, i el que s'aconsegueixi estalviar es podrà convertir en Vilawatts, una moneda local que es podrà utilitzar en el comerç local o per invertir en l'eficiència energètica dels edificis o llars.

Ubiquat també dóna suport tècnic a la moneda social "La Turuta" de Vilanova i la Geltrú, la primera a l'Estat espanyol que ha aconseguit la inclusió a les ordenances fiscals de l'Ajuntament el pagament d'una part de les taxes municipals en moneda social, en particular les taxes relacionades amb la regidoria de medi ambient.

«  
  »
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
 
  • Fundació pel Foment de la Societat del Coneixement de Cornellà
  • Ajuntament de Cornellà de Llobregat
  • Universitat Politècnica de Catalunya
  • Siemens
  • Generalitat de Catalunya
  • Diputació de Barcelona
  • Orange